Zwangerschap

Wij willen je allereerst natuurlijk feliciteren met je zwangerschap! Misschien heb jij na je positieve zwangerschapstest wel een dansje gedaan of het uitgeschreeuwd van blijdschap. Een zwangerschap is natuurlijk ook heel erg bijzonder en een wonder op zich: er groeit een kindje in jouw buik!

Iedereen beleeft de zwangerschap anders. Misschien voel jij je negen maanden lang heel erg goed, maar het kan ook zijn dat je klachten ontwikkelt. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, maar ook emotionele klachten. Het team van PUUR Verloskunde zal er alles aan doen om jou en je partner zo goed mogelijk te begeleiden.

Zwanger, wat nu?

Tijdens je zwangerschap komt er veel op je af. Wat kun je verwachten? En wat moet je allemaal regelen? Wij, als verloskundigen van PUUR, gaan jullie daar graag bij helpen. Bij een positieve zwangerschapstest kun je je dan ook direct aanmelden bij onze praktijk. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig van je huisarts.

Tijdens de eerste controle, ook wel intake genoemd, zullen we dan ook ruim de tijd inplannen om alles goed met jullie door te nemen. Zo zullen we jullie wensen en verwachtingen bespreken, jullie vragen beantwoorden en jullie de informatie geven die van belang is voor jullie zwangerschap. Voor aanvang van de intake zullen we jullie vragen het intake-formulier in te vullen om zo ons eerste gesprek aan te laten sluiten op jullie persoonlijke situatie. Ook zullen we rond de termijn van 8 weken zwangerschap jullie keuzes bespreken rondom prenatale screening.

Zwangerschapscontroles bij PUUR

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig op controle in onze praktijk. Gemiddeld zien we elkaar zo’n 15 keer tijdens je zwangerschap. In het begin zal dit elke 4 weken zijn, maar naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds vaker op controle. Vanaf 36 weken zwangerschap kom je zelfs elke week bij ons langs.

 

Tijdens de controles horen we hoe het met je gaat en controleren we jou en je kindje. Zo meten we onder andere je bloedruk, controleren we de groei van de baarmoeder en luisteren we vanaf 12 weken zwangerschap ook naar het hartje van het kindje. Daarnaast heb je misschien vragen over bepaalde zwangerschapsklachten of over een gezonde leefstijl? Vanzelfsprekend nemen we de tijd om al jouw vragen te beantwoorden.

Kennisbank

Tijdens de eerste weken van je zwangerschap krijg je een bloedonderzoek. Uit dit onderzoek kan namelijk blijken dat je baby kans heeft om ziek te worden. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde antistoffen in het bloed. Vaak kun je je dan laten behandelen om zo de baby te beschermen.

Lees meer

Tijdens je zwangerschap is het mogelijk om je baby te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Bij de prenatale screening kijken we of er sprake is van lichamelijke afwijkingen of bijvoorbeeld het downsyndroom. Wijst de test op een mogelijke afwijking? Dan plannen we een vervolgonderzoek in. Op de website www.pns.nl vind je veel informatie.

Lees meer

Soms is er een reden om meer onderzoek te doen. Bijvoorbeeld wanneer je een verhoogd risico hebt op het krijgen van een baby met een afwijking. Je komt dan in aanmerking voor prenatale diagnostiek, zoals bijvoorbeeld een vlokkentest, een vruchtwaterpunctie of een uitgebreid echoscopisch onderzoek. Op de website www.pns.nl vind je veel informatie.

Lees meer

Een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap is essentieel voor de ontwikkeling van je kindje. We weten allemaal dat roken en alcohol niet goed zijn voor je baby. Maar ook voldoende beweging en  een gevarieerd voedingspatroon zijn belangrijk tijdens je zwangerschap. 

Lees meer

Gedurende de zwangerschap bestaat de kans dat je last krijgt van bepaalde kwaaltjes. Veel daarvan horen bij de zwangerschap, maar kunnen soms zeker vervelend zijn. Denk hierbij aan aambeien, bandenpijn, bloedarmoede, brandend maagzuur of bijvoorbeeld pigmentvlekken.

Lees meer

Gedurende de zwangerschap bestaat de kans dat je last krijgt van bepaalde kwaaltjes. Veel daarvan horen bij de zwangerschap, maar kunnen soms zeker vervelend zijn. Denk hierbij aan aambeien, bandenpijn, bloedarmoede, brandend maagzuur of bijvoorbeeld pigmentvlekken.

Lees meer

Tijdens jouw zwangerschap worden verschillende vaccinaties aangeboden. Je kunt een afspraak maken voor de kinkhoestprik, de griepprik en de Covid-19-vaccinatie. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over deze vaccinaties. We helpen en adviseren je graag!

Lees meer

Als je zwanger bent moet je een aantal dingen regelen voor jullie kindje geboren gaat worden. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om je kind te erkennen. We zullen al deze regelzaken tijdens de zwangerschap met je bespreken. Meer informatie vind je ook via onderstaande link.

Lees meer

Aanmelden of een afspraak maken?

Je kunt je aanmelden wanneer je een kinderwens hebt, wanneer je zwanger bent of voor begeleiding tijdens de kraamperiode. Na ontvangst van je aanmelding nemen we contact met je op. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen.